Polub MILA na Facebooku
Pęczotto z kurczakiem i papryką
45 minut
2
łatwy

Pęczotto to wariacja na temat tradycyjnego dania kuchni włoskiej, czyli risotto. Zamieniamy jednak ryż arborio na przepyszną, bliską kuchni polskiej kaszę – w tym wypadku pęczak. Dodatki stanowią kurczak i papryka, które świetnie wzbogacają smak dania i doskonale komponują się z kaszą. Na koniec całość wykańczamy masłem, które sprawia, że danie nabiera kremowej, delikatnej konsystencji.

wydrukuj listę produktów
LISTA PRODUKTÓW
200 g kaszy pęczak
2 filety z piersi kurczaka
1 duża czerwona papryka
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania

1. Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz doprawionego solą i pieprzem kurczaka.

2. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz pęczak. Przesmaż przez chwilę składniki i dodaj porcję bulionu.

3. Danie gotuj aż kasza zmięknie, podlewając od czasu do czasu bulionem.

4. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Wymieszaj pęczotto.